Songkran – Thailands våde nytår

Fremragende 5 stjerner

Songkran er uden tvivl en af de mest farverige og livlige festivaler, du kan opleve på en rejse til Thailand. I stedet for fyrværkeri er denne traditionelle thailandske nytårsfest kendt for de venskabelige, men heftige vandkampe. Gaderne fyldes af folk bevæbnet med vandpistoler og spande, så der er næsten garanti for at blive gennemblødt! Men Songkran er mere end blot sjov og ballade; det er en unik chance for at opleve og selv deltage i en af Thailands mest betydningsfulde højtider.

Når fejringen af Songkran i 2024 og 2025 nærmer sig lige efter ris-høsten, samles familier og venner. Det er en tid på året, hvor hele Thailand summer af gensynsglæde, når en stor del af befolkningen rejser hjem til deres fødebyer. Ifølge traditionen bruges Songkran til at vise respekt for de ældre, ens forfædre og til at giver de hellige Buddhaer og templer en kærlig genopfriskning.

I dag er Songkran ude i verden nok mest kendt for de store vandkampe, som både turister og lokale deltager i med stor begejstring. Men tag altså ikke fejl, hjertet i fejringen af det thailandske nytår er stadig de gamle ritualer og traditioner.

Ved vandkampene under Songkran tages alle former for vandskyts i brug. Foto: JJ Harrison, CC BY-SA 3.0

Hvornår er Songkran?

Ordet Songkran stammer fra sanskritsproget og betyder “solens passage”. Oprindeligt var tidspunktet for det thailandske nytår nemlig afhængig af solens årlige cyklus. Nu til dags fejres nytåret dog på det samme tidspunkt hvert år. Songkran-festlighederne starter således officielt den 13. april og varer normalt tre dage. Nogle steder tager man dog hul på Songkran allerede aftenen før eller fortsætter festen i endnu flere dage.

Songkran indledes den 13. april 2024 og 2025 med “renselsesdagen” (Wan Sangkhan Lohng), hvor der laves en grundig forårsrengøring i både boliger og templer. Det er også denne dag, som i nyere tid især er blevet kendt for de store vandkampe. Gennem tiden har det udviklet sig fra en diskret gestus, hvor man med et lille stænk af vand ønskede hinanden godt nytår, til nutidens løsslupne vandkampe, hvor alt fra spande til elefanter tages i brug. Bevæger du dig rundt i byen, skal du være forberedt på at blive meget våd! Vandet symboliserer fornyelse og er faktisk ofte dejligt forfriskende i en af årets varmeste måneder.

Hele familien er med, når gaderne forvandles til én stor vandkamp under Songkran. Foto: James Antrobus, CC BY 2.0

Andre Songkran-traditioner

Songkran er også en tid for mere stille refleksion. Mange thailændere bruger disse dage til at besøge templer for at bede, give almisser til munke og deltage i meditation. Familiehjemmene fyldes med latter og samtaler, mens generationer samles omkring overdådige måltider, der er en hyldest til både den thailandske gastronomis mangfoldighed og styrken ved familiebåndet.

En af de charmerende traditioner under Songkran er, at man hælder en smule blomstervand over Buddha-statuer og de ældste familiemedlemmers hænder. Det er en handling, der repræsenterer renselse og respekt, samt et ønske om fortsat god sundhed og lykke i det kommende år.

Foto: Arisa ChattasaUnsplash

Her kan du opleve Songkran i Thailand

Songkran-festivalen er optaget på UNESCOs liste over såkaldt immateriel kulturarv. Det vidner om, at dette er en højtid af stor kulturel betydning. Du kan da også opleve Thailands nok mest berømte festival i hele landet. Festlighedernes omfang og karakter kan dog variere lidt fra by til by. Så alt efter dit rejsemål, kan du forvente enten moderne eller traditionelle fejringer af det thailandske nytår. Nok lidt af begge dele.

Chiang Mai er kendt som et af de bedste sted at fejre Songkran i Thailand. Her varer festlighederne typisk en hel uge med en god balance mellem det traditionelle og det moderne. Det hele starter med et optog rundt i byen, og derefter en hel stribe af kulturelle begivenheder og ritualer, gademarkeder og musik samt naturligvis masser af vandkamp.

Holder du Songkran i Bangkok er der også god chance/risiko for, at du blive blive opslugt af en stor vandkamp, hvis du bevæger dig rundt i byen. I kvarteret Silom, der ellers mest er kendt for sit natteliv, er der som regel tusindvis af deltagere. Men selv hvis du søger tilflugt i mere stille områder, kan du forvente overraskelsesangreb. Bangkok fejrer dog også det thailandske nytår med talrige koncerter, madmarkeder og meget andet spændende.

Fest, afslapning eller begge dele?

Er det en endnu mere løssluppen feststemning, du søger på rejsen til Thailand i april? I Pattaya behøver du aldrig en undskyldning for at feste, men Songkran er også her en af årets særlige fester. Songkran-festlighederne i Pattaya strækker sig typisk ud over de normale tre dage. Allerede i ugen op til det thailandske nytår opstår der således ofte mere eller mindre spontane vandkampe i gaderne. Nytårsfejringen flyder i Pattaya desuden ofte sammen med festivalen Wan Lai den 19. april, der byder på endnu flere kulturelle begivenheder og vandkampe.

Får du på et tidspunkt nok af de våde løjer, er det heldigvis nemt at tage flugten til mere fredelige omgivelser. Koh Samet er for eksempel et populært udflugtsmål, hvor nytårsfejringerne er mere afdæmpede. Vil du kombinere Songkran med en afslappende badeferie, er der også festligheder på eksempelvis Phuket, Krabi og Koh Phangan.

Nytårsfejring Phuket
Nyd en lun nytårsaften på stranden i Phuket

Fejr nytår i Thailand tre gange på ét år

Thaikinesere er den største minoritetsgruppe i landet, og derfor fejres også det kinesiske nytår den 1. februar mange steder. Særligt i Bangkok, Phuket og andre steder i Thailand, hvor der er mange thailændere af kinesisk afstamning, kan du opleve fejringen.

Selvom det thailandske nytår – Songkran – i midten af april har en særlig betydning, fejrer man i Thailand naturligvis også nytårsaften sammen med resten af verden den 31. december. Mens Songkran er en festival, der strækker sig over flere dage, er nytårsaften et kort, men stort brag af fest. Især Bangkok er kendt for sit spektakulære fyrværkeri og livlige fester på årets sidste dag.

Det er dog også en uforglemmelig oplevelse at fejre starten på det nye år på en af Thailands fantastiske strande. Book for eksempel en ferie på Phuket, Koh Samui eller et af de mange andre rejsemål i syd for at nyde aftenen med fyrværkeri og middag lige på stranden.

Med nytårsaften den 31. december, det kinesiske nytår i februar og Songkran i april har du altså flere chancer for at fejre nytår i Thailand med en herlig blanding af eksotiske traditioner og solrigt vejr, der indbyder til afslapning på stranden.

Sawasdee Pee Mai! (Godt nytår!)

Scroll to Top