Khao Sok Nationalpark – et eventyr i Thailand

Fremragende 5 stjerner

En af de helt store naturoplevelser i Thailand er Khao Sok Nationalpark. Når man oplever denne spektakulære nationalpark, står der kun ét spørgsmål tilbage: Hvorfor er dette område ikke verdensberømt?

Et enkelt svar findes nok ikke, men med risiko for at røbe en stor hemmelighed kommer her en anbefaling: Rejser du til det sydlige Thailand, må du ikke få glip af Khao Sok Nationalpark! Den er en ægte juvel af uberørt natur og høj biodiversitet. Kendt for sin ældgamle regnskov, stejle kalkstensbjerge og krystalklare søer, er parken et paradis for naturelskere og eventyrlystne rejsende. I Khao Sok Nationalpark venter der dig en uforglemmelig naturoplevelse.

Lille abe kigger ud fra grønne blade i naturen
Med lidt held har du chance for at møde det rige dyreliv i Kaho Sok Nationalpark. Foto: Lukas ScheuterUnsplash

Sådan besøger du Khao Sok Nationalparken

For mange rejsende ligger Khao Sok nationalparken nærmest perfekt. Hvis din rejse starter i Bangkok, og du skal med nattoget ned til Koh Samui, Koh Phangnan og Koh Tao, er det faktisk bare at stå af toget om morgenen i byen Surat Thani. Herfra bliver du kørt til Khao Sok. Efter oplevelserne i nationalparken kan du blive kørt til færgelejet og herfra videre med færge ud til dit ø-paradis.

Holder du ferie i Krabi, Khao Lak eller på Phuket, er Khao Sok Nationalparken et oplagt mål for en dagsudflugt. Vil du have god tid til at fordybe dig i dette enestående naturområde, kan det dog anbefales at tage et par overnatninger eller mere her.

Der er flere mulighed for indkvartering i Khao Sok, og hos ”Our Jungle House”, som er en af vores favoritter i Khao Sok – såsom ”Sunshine Tree House” og ”Starlight Tree House”. To træhuse bygget på pæle fem meter over jorden. Husene er forbundet med en træbro, hvor der midtpå er tilføjet en dørramme med en dør, der symbolsk kan åbnes og lukkes. Det er som taget ud af en tegnefilm eller en Storm P. Tegning. Stemningen og udsigten derimod er som taget ud af en reklamefilm for Thailand. Nedenfor kan du høre den sagte rislen fra floden, og bøjer du hovedet langt nok bagover kan du se toppen af bjerget, som står rejser sig lodret fra vandet.

Junglemand står på klippe nær flod
Khao Sok Nationalparken er en frodig eventyrverden. Foto: Patty Ho, CC BY 2.0 DEED

En symfoni af regnskovens lyde

Ofte er du omgivet af et imponerende lydtæppe af cikader, gekkoer og fugle. Men det er behagelige og ikke mindst naturlige lyde, der på den måde fylder junglen. Til tider flyver et grønt blinkende lys rundt på terrassen. Det er såmænd ildfluer, der lige vil fuldende oplevelsen for dig.

Alle træhusene har selvfølgelig myggenet, så der ikke bliver nogen ubehagelige overraskelser midt om natten. Det er måske ikke verdens bedste og blødeste madrasser, men det er nok også det eneste, der ikke er totalt gennemført ved stedet. Træhusene er udstyret med vifte, her er rent og pænt. Husene ligger langt fra hinanden, så man føler at man mere eller mindre har oplevelsen helt for sig selv.

En øl på terrassen om aftenen i selskab med nattens lyde er en speciel oplevelse. Du kan også få en drink i baren, der ligger i forlængelse af Our Jungle Resorts restaurant, som iøvrigt er glimrende. Specielt morgenmaden er god, da den adskiller sig fra mange andre steder i Thailand ved at have rigtig godt brød og god kaffe.

Båd i sø med bjerge i baggrunden
En sejltur på søen i Khao Sok Nationalparken er en oplevelse, man aldrig glemmer. Foto: Robin Noguier on Unsplash

Khao Sok og Cheow Larn-søen

Our Jungle House er faktisk i sig selv grund nok til at komme til Khao Sok. Højdepunktet er dog søen og de betagende klipper. Det er en 90 minutters halvkedelig køretur ud til søen ved Khao Sok, men belønningen opvejer den til fulde. Her byggede man i 1987 en dæmning, Rajjaprabha Dam, for at opdæmme vandet fra floderne. Resultatet blev et 165 kvadratkilometer stort søområde, Cheow Larn, der spreder sig ud over nationalparken, der iøvrigt også består af verdens ældste regnskov.

På turen ud i longtailbåd begynder de store klippeformationer at nærme sig. I en halv times tid afløser det ene postkort-smukke motiv det andet. Som om der er nogen, der har taget 100 bjerg- og klippestykker og drysset dem ud over søen i et skønt kaos af uorganiseret skønhed. Det er fantastiske træbevoksede kalkstensklipper, nogle steder udhulet at man kan sejle igennem. Det er spektakulære bjergformationer, der majestætisk rejser sig fra søen. Der hviler en næsten ærefrygtindgydende ro over området, som gør oplevelsen helt unik.

Khao Sok Nationalparken minder måske lidt om Halong Bay i Vietnam – nogle vil endda sige smukkere. Khao Sok-søen er dragende og betagende. Når man sidder i longtailbåden, giver det nærmest en længsel efter at komme ned i en kano eller kajak; lade sig drive med og komme tættere på klipperne.

Bo ved floden i Khao sok med Thailandsspecialisten, Thailand Tours
Oplev at bo på vandet i Khao Sok National Park på en af de mange “flydende” resorts

Overnat på søen i flydende bugalows

At komme helt tæt på er der faktisk rig mulighed for. Specielt med en overnatning på søen, som man heldigvis har valgt ikke at kommercialisere. Her kunne man ellers sagtens forestille sig det ene luksushotel efter det andet. I stedet er eneste overnatningsmulighed en meget primitiv bambushytte med tynd madras og et myggenet. Men med de smukke omgivelser er det også rigeligt og passende. Tag en svømmetur, eller find en kajak og oplev jeres eget private paradis på søen, hvor I, og måske en abe oppe i træet, har det hele for jer selv. Husk at kigge op for at betragte ørnene, der kredser rundt om klipperne. Eller se ned og oplev stimer af fisk springe for livet, på flugt fra søens større fisk.

Er en bambushytte trods alt for primitivt, kan en endagstur ude på søen sagtens gøre det. At opleve solopgang og solnedgang herude er en speciel og smuk oplevelse. Uanset valget er Khao Sok en fantastisk oplevelse – også for børnene, der får store naturoplevelser krydret med svømmeture i søen, måske en tur i kano og i badering, hvor de bliver trukket efter en hurtig båd. En skøn aktivitet for børn og barnlige sjæle.

Elefant i vand med halvt nedsænkede stødtænder i flod
Pensioneret elefant nyder et bad i Khao Sok.

Mød skovens kæmper

Og intet jungleområde i Thailand uden elefanter. Så har man lyst til en tur gennem junglen på elefantryg, kan det også sagtens lade sig gøre. Der er en lang tradition i Thailand for at benytte elefanter til arbejde i for eksempel skovbruget. Nogle af elefanterne købes fri fra det hård arbejde og får et nyt liv i elefantreservater. De findes også ved Khao Sok. Der har dog de senere år været en stigende bevidsthed om, at sådanne elefantreservater nogle gange mest er til for turisternes skyld.

På parkens officielle hjemmeside anbefaler de, at man vælger elefantreservater, hvor man prioriterer dyrenes behov højest. Ikke de steder, som tilbyder rideture på de majestætiske dyr. Der er stadig rig mulighed for at komme tæt på elefanterne. Du kan hjælpe med den daglige fordring, se dem nyde et kæmpe mudderbad eller udforske deres reservat, der er så tæt på naturen som muligt for disse tamme, pensionerede elefanter. At møde dette fantastiske dyr på en måde, der er mere naturlig og respektfuld, er den bedste oplevelse for begge parter.

Identifikation af lille orange insekt på blad
Khao Sok Nationalparken vrimler med eksotisk dyreliv, lige fra store elefanter til små, farverige chikader. Foto: Pavel Kirillov, CC BY-SA 2.0 DEED.

Thailands hemmelige have

Nationalparken er blevet beskrevet af National Geographic som “Thailands hemmelige have.” Sammenlignet med det vi kalder nationalparker herhjemme, kan du i Khao Sok glæde dig til at et ægte hotspot for biodiversitet med spændende nye dyre- og plantearter.

For dig der vil tæt på naturen i parken, arrangeres der trekkingture i junglen på gåben – både om dagen og om aftenen. Det er en god chance for at spotte nogle af de over 300 forskellige fuglearter, der lever i området. Det inkluderer den store næsehornsfugl med dens iøjnefaldende næb. Skoven er også hjemsted for mange store pattedyr, herunder leoparder, vilde elefanter, tapirer, Malajbjørn og gibboner. Nogle af disse skal man dog være mere end heldig for at se. Der er nok bedre chance for at møde smukke, farverige frøer og insekter på din vej gennem regnskoven.

Khao Sok har det hele og lidt mere til. Det er en af de Thailandsoplevelser af de helt store, der vil blive husket tilbage på mange gange efter hjemkomsten. Kontakt os for at høre nærmere om rejser til Khao Sok.

Scroll to Top