Guide til transport i Thailand – sådan kommer du rundt i landet

Fremragende 5 stjerner

Fra det bjergrige nord til sydspidsen ved Det Sydkinesiske Hav strækker Thailand sig over et areal, der er hele 12 gange større end Danmark. Heldigvis for dig er der i dette eksotiske ferieparadis et godt udvalg af transportmuligheder. De gør det ikke blot nemt at rejse effektivt fra A til B, men også at udforske seværdigheder og attraktioner på dit rejsemål.

Uanset om du vil op og vandre i de frodige bjerglandskaber i nord, ud og slappe af på de idylliske bounty-øer i Sydthailand eller rundt for at udforske livlige markeder i Bangkok, har du en bred vifte af transportmuligheder i Thailand – og det til priser, der er betydeligt lavere end dem, vi er vant til herhjemme.

Travle gade i Bangkok, Thailand med stor trafik
Farverige tuk-tuks, hurtige scootere og lokale busser skaber en pulserende atmosfære, der er karakteristisk for Thailands trafik. Foto: Dan FreemanUnsplash

Fly til Thailand

Når man skal rejse til Thailand fra Europa, er det mest almindelige at flyve til Bangkok eller Phuket. Den thailandske hovedstad udgør omdrejningspunktet for landets flytrafik med to lufthavne: Suvarnabhumi Airport (BKK) og Don Mueang International Airport (DMK). Suvarnabhumi Airport er den største og mest moderne af de to, og betjenes af de fleste internationale flyselskaber, mens Don Mueang nu primært bruges af lavprisselskaber.

Takket være knudepunktet til og fra Bangkok for flytrafik til Asien, er der skarp konkurrence mellem flyselskaberne. Du har derfor ofte gode chancer for at finde tilbud på flybilletter til ferien i Thailand. Hvis du ønsker at flyve mere direkte til det sydlige Thailands idylliske strande, er Phuket International Airport (HKT) et populært valg. Der er det meste af året rutefly dertil fra Europa.

Udover disse mest benyttede lufthavne, har Thailand også lufthavne i Hat Yai, Krabi, Ko Samui og Chiang Mai. De håndterer dog primært indenrigsfly og flyforbindelser fra andre sydøstasiatiske lande. Skal du alligevel have en mellemlanding for at nå til disse mindre thailandske lufthavne, kan du eventuelt overveje at flyve via Kuala Lumpur eller Singapore.

Transportbus i Thailand: Billeder og information om offentlig transport i Thailand, inklusiv lokale busser og pendulkørsel.
Der er et godt netværk af moderne langtursbusser i Thailand, klar til at transportere rejsende komfortabelt til destinationer over hele landet. Foto: ThaimaaOpasUnsplash

Offentlig transport i Thailand

Når du rejser i selve Thailand, vil du hurtigt opdage, at den offentlig transport er alsidig. Prisniveauet er desuden et godt stykke under det, vi er vant til herhjemme. Uanset om du ønsker at komme hurtigst muligt frem, eller foretrækker en mere afslappet rejse tempomæssigt, er der en transportform, der passer.

Tog

At rejse med tog i Thailand er ikke det mest populære valg blandt turister. Er der mulighed for det, vælger de fleste et indenrigsfly til de lange afstande. Men har du god tid og eventyrlyst, er toget en mulighed for at nyde hvert øjeblik af rejsen gennem de nye eksotiske omgivelser. I stedet for blot at skynde dig frem til din destination og hotel. Med et netværk på over 4.000 km dækker de thailandske statsbaner (SRT) det meste af landet. Helt fra Chiang Mai i nord ned til Surat Thani i syd.

For dig, der foretrækker transport med en vis komfort, er de nyere intercity- og nattog den mest behagelige måde at rejse med tog i Thailand. Disse tog byder på komfortabel indkvartering og er særdeles eftertragtet på for eksempel ruten mellem Bangkok og Chiang Mai. Her bør du derfor booke dine billetter i god tid i forvejen, hvis du vil rejse på førsteklasse med sovevogn.

Er du indforstået med, at togrejser i Thailand er forholdsvis langsomme, kan de være en chance for at se landet fra et andet perspektiv, end de fleste turister gør. I toget er der god tid til at betragte landskaberne, som passerer forbi vinduerne. Det er også en chance for at komme i kontakt med lokale medpassagerer eller befolkningen ved de stationer, der stoppes ved undervejs. Det er nemlig ikke som herhjemme, hvor toget kun holder nogle ganske få minutter. I Thailand tager toget sig ofte god tid ved stationerne. Her er der talrige sælgere, som står klar på perronen med frisk frugt, snacks og drikkevarer.

Bus

At køre med bus i Thailand er heller ikke altid den hurtigste måde at tilbagelægge lange afstande i det store land på. Men i nogle tilfælde kan en bus være den bedste mulighed for at nå helt frem til din endelige destination.

Der er et bredt udvalg af bustyper i Thailand, lige fra komfortable langtursbusser udstyret med Wi-Fi, toilet og aircondition, til mere spartanske busser, der mest bruges til korte, lokale ruter. De thailandske busser med faste ruter har generelt en pålidelig balance mellem pris og komfort. De mest luksuriøse langtursbusser går under navne som VIP24 eller blot VIP. Her er der bedste benplads og ofte inkluderer billetprisen et let måltid.

I de større byer i Thailand er der ofte to busstationer. Den større og mest moderne af de to er oftest placeret i byens udkant nær en af de større hovedveje, hvilket gør det nemt for langtursbusserne at komme til og fra den. Den anden busstation er mere centralt placeret i byen. Denne mindre busstation har primært forbindelser til de nærmeste destinationer inden for provinsen eller til naboprovinserne.

 en mand, der kører et lyserødt tuk-tuk i Bangkok, Thailand
En tur med tuk-tuk. Foto: Hanny NaibahoUnsplash

Songthaew og tuk-tuk

Når du rejser rundt i Thailand, vil du næsten med sikkerhed støde på to meget karakteristiske transportmuligheder: songthaew og tuk-tuk. En songthaew er en ombygget pickup eller minilastbil med to bænkerækker på ladet. Navnet ‘songthaew’ er thai for ‘to rækker’. De er meget velegnede til kortere ture inden for byer eller mellem nærliggende byer. Songthaews fungerer almindeligvis som en slags mini-bus, der kører ad en nogenlunde fastlagt rute. Det er dog også muligt at hyre dem som en slags taxi, hvor du angiver en destination efter eget valg. Ved taxikørsel er billetprisen normalt noget højere, så tjek før afgang, hvis du er i tvivl.

De trehjulede tuk-tuks med åbne sider er et andet ikonisk transportmiddel i Thailand. De er perfekte til de korte ture i byen eller til nærmeste strand. Det er måske ikke den mest komfortable transportform, men er næsten en af de oplevelser, der hører til en ferie i Thailand. Aftal prisen for din tuk-tuk-tur på forhånd. Det er en god idé at kende det normale prisniveau for den ønskede strækning og være forberedt på en smule forhandling. Det er ikke usædvanligt, at der opkræves “turistpriser”.

Motorcykeltaxi

I Thailands travle byer, især i Bangkok, er motorcykeltaxier en populær (blandt de lokale). Det er en hurtig måde at navigere gennem tæt trafik. Disse motorcykeltaxier er nemt genkendelige på de farvestrålende veste. De kan være et oplagt valg, hvis du vil effektiv igennem områder med tendens til trafikpropper.

Du skal dog afgøre med sig selv, om du har nerverne til at sidde bag på en af disse motorcykler (eller scootere). Det er ikke alle steder, at man som passager får en hjelm. Motorcykeltaxierne desuden kendt for at ignorere de fleste færdselsregler. De kører gerne mod ensretning eller op på fortovet, hvis det er hurtigere.

Priserne for motorcykeltaxier er lavere end for almindelige taxier. Men ligesom med tuk-tuks, er det en god idé at aftale prisen på forhånd. Selvom motorcykeltaxier ikke er for alle, byder de på en autentisk og adrenalinfyldt oplevelse, der er karakteristisk for det moderne, urbane Thailand. Sørg blot for at have styr på nerver og ulykkesforsikringen!

Gruppe af farverige taxier parkeret på en gade i Thailand
Det er svært at finde de autoriserede taxier. Foto: Damien Ayers, Cropped, CC BY 2.0 DEED

Taxier

Taxier er generelt den mest komfortable form for transport til de kortere ture. De er desuden ret billige efter dansk målestok. Taxier er ganske vist ikke så udbredte som songthaews og tuk-tuks, men er dog almindelige i Bangkok og på de større feriedestinationer som Pattaya, Phuket og Koh Samui.

Særligt i lufthavnen bør du være opmærksom på pirattaxier. Det er således ikke noget særsyn, at uofficielle taxichauffører byder sig til allerede i ankomsthallen. Disse pirattaxier kan nemt ende med at være dyrere end de officielt autoriserede taxier. For at sikre dig en fair pris, bør du altid gå efter officielt mærkede taxier og helst bruge dem, der tilbyder kørsel efter taxameter.

Når du tager en taxi, er det en god ide at have mindre sedler til betaling. Ikke blot for at betale chaufføren, som ikke kan give tilbage på store sedler, men også til eventuelle betalingsveje undervejs. Det forventes, at passageren dækker disse gebyrer. Husk at bekræfte med chaufføren, at de vil bruge taxameteret, før turen starter, for at undgå misforståelser omkring prisen. Eller aftal en fast pris for turen.

Ligesom med busser og songthaews kan taxier prajes fra gaden. Hold blot armen skråt nedad ud mod vejen med håndfladen nedad, når du ser en nærme sig. Vift eventuelt lidt med hånden for at fange chaufførens opmærksomhed, også selvom du står ved et stoppested.

Traditionel thailandsk transportbåd i blå og hvid nær et bjerg i vandet
Thailands mange billedskønne øer og godt forbundet med fastlandet og hinanden af færger.

Transport på vandet

Transporten på vandet, som spænder fra brede floder til det azurblå hav, er en integreret og charmerende del af den thailandske kultur. Vandet har i årtusinder fungeret som vigtige transportruter, der forbinder de forskellige dele af landet. Flodbusser og vandtaxier er en almindelig syn på floderne, især i Bangkok, hvor Chao Phraya-floden stadig fungerer som en aorta for byens transport. Disse både tilbyder en effektiv måde at undgå den travle gadetrafik og giver samtidig en unik vinkel på byens skyline.

Til søs, spiller en hel sværm af mindre færger/både en central rolle i at forbinde det thailandske fastland med de mange idylliske øer. Destinationer som Koh Samui, Koh Phi Phi, og Koh Tao er tilgængelige med regelmæssige færgeforbindelser, der suppleres af speedbåde og de traditionelle longtail-både. Især sidstnævnte er også meget populære til at sejle mellem strande og øer. Disse træbåde er meget manøvredygtige og kan sejles helt ind på lavt vand. Du bør altid forhandle en pris for turen på plads før afgang, hvis der ikke sejles efter faste priser.

Uanset om det er ad floderne eller over havet, er transport på vandet i Thailand ikke blot praktisk. Det er også ofte på sejlturene, at du får nogle af feriens største oplevelser. Det kan være en bådtur gennem et af de livlige flydende markeder, hvor du kan opleve en kalejdoskopisk verden af farver og lyde, eller en tur ud til en uberørt bounty-ø med hvide sandstrande og krystalklart vand, der indbyder til afslapning og snorkling.

Gruppe af mennesker sejler ned ad en kanal i Thailand i en båd som en del af deres lokale transportoplevelse
Floderne er stadig en vigtig trafikåre, men også populære til sightseeing. Her på et af de flydende markeder. Foto: Marek OkonUnsplash

Leje af bil og scooter

Overvejer du at leje en bil eller en scooter under ferien i Thailand? Der er flere faktorer, du bør tage i betragtning. Selvom det kan være en fleksibel måde at udforske landet på, byder det også på visse udfordringer og risici. Især for os, der ikke er vant til de lokale trafikforhold. Særligt i Thailands større byer kan trafikken være kaotisk og uforudsigelig. Her er andre uskrevne trafikregler end dem, vi er vant til i de fleste vestlige lande.

Alene det, at man har venstrekørsel i Thailand, kan være en udfordring. Men derudover bør man generelt være færdes med forsigtighed i trafikken. Især med motorcykler sker der mange og alvorlige trafikulykker. Som Udenrigsministeriet skriver i deres rejsevejledning: “Det kræver en betydelig tilvænning at køre i Thailand, og risikoen for ulykker bør ikke undervurderes.”

Hertil kommer, at forsikringsdækningen kan være kompliceret. Mange standardrejseforsikringer dækker for eksempel ikke ulykker på scootere eller motorcykler, og ekstra forsikring kan være nødvendig. Du bør derfor læse din lejeaftale grundigt og sikre dig, at du er fuldt ud forsikret – uanset typen af køretøj. De lokale udlejningsfirmaer har sjældent en skades- eller ansvarsforsikring. Du kan altså risikere at blive holdt ansvarlig for reparationer eller at skulle betale en stor erstatning, hvis du er involveret i en ulykke. Bemærk også, at nogle udlejere kræver, at du efterlader dit pas som sikkerhed. Det må på det kraftigste frarådes! Find hellere en anden udlejer.

Med disse betydelige forbehold in mente kan leje af en bil eller scooter være en chance for at være mere fleksibel. Der findes på de fleste rejsemål blot andre, mere sikre og pålidelige transportmuligheder.

Billeje med chauffør

Billeje i Thailand kan altså ikke anbefales uden forbehold. Du kan dog eventuelt overveje at leje en bil med chauffør, hvis andre transportmuligheder ikke dækker dine behov. Det kan være en måde at kombinerer fleksibiliteten og komforten ved at have en privat bil til rådighed med lokalkendskabet fra en erfaren chauffør. Det kan især være en fordel i områder med begrænsede offentlige transportmuligheder, eller hvis du planlægger at udforske mere afsidesliggende seværdigheder.

Mens denne mulighed naturligvis er dyrere end almindelig billeje eller offentlig transport, er prisen ofte overkommelig set med danske øjne. Det giver desuden ro i sindet at vide, at du er i hænderne på en person, der kender de lokale trafikregler og -forhold. Med lidt held kan du finde en chauffør, som også undervejs kan give dig indblik i lokale seværdigheder og kultur.

Transfer

Efter en lang flyrejse har du måske ikke energi til at skulle navigere i et ukendt offentligt transportsystem eller forhandle med lokale taxachauffører. Da kan det være en fordel at bestille en privat transfer direkte fra lufthavnen til dit endelige rejsemål.

Når du har bestilt privat transfer bliver du typisk mødt af en professionel chauffør i ankomsthallen, som vil hjælpe med bagagen og guide dig direkte til et ventende køretøj. Det er især nyttigt, hvis du rejser med meget bagage, i en større gruppe, eller med familien, hvor behovet for ubesværet og pålidelig transport er størst.

Rejser til Thailand inkl. transport

Vi har lavet denne guide om de forskellige transportmuligheder, som du finder i Thailand, som en information for dig, der skal besøge landet. Hos Thailand Tours sælger vi ikke “kun transport”, men vi laver meget gerne et skræddersyet tilbud på din pakkerejse inkl. lokale transfers og div. transporter. Skal du kun købe transport, kan du f.eks. finde mere information om transport i Thailand hos det officielle turistbureau.  

Du kan naturligvis også læse mere om de mange rejseforslag på siden under de enkelte destinationer hvor transport er inkl. i prisen.

Læs mere om transport i forbindelse med en pakkerejse

Læs mere om rejser til Thailand

Scroll to Top