Tag et dykkercertifikat i Thailand og oplev verden under overfladen

Fremragende 5 stjerner

Hej med dig. Det er Kristoffer fra Thailand Tours her, og jeg vil rigtig gerne fortælle dig lidt om det, jeg brænder allermest for: Nemlig dykning. Før min tid hos Thailand Tours har jeg været så privilegeret at bo 10 år i Thailand, hvor jeg uddannede mig til dykkerinstruktør og efterfølgende arbejdede i nogle af de mange dykkercentre, du finder overalt i landet.

Jeg har dykket Thailand tyndt, kan man vist roligt sige, og set alt fra djævlerokker til hvalhajer, skildpadder og alverdens andre havdyr i alle former og farver. Og jeg har set, hvor stor en verden af nye oplevelser og muligheder der åbner sig med et dykkercertifikat, ikke bare i Thailand, men også på fremtidige rejser til alle afkroge af verden.

Derfor vil jeg med min varmeste anbefaling i denne blog fortælle lidt om, hvad du kan opleve under overfladen i Thailand, og hvordan det egentlig foregår, når man tager sit allerførste dykkercertifikat.

Verden under vandet i Thailand

Thailand er fyldt med oplevelser, og selvom rigtig mange af dem er på landjorden, er nogle af de mest specielle faktisk under havets overflade, på de farverige og livlige koralrev. Thailands koralrev er hjem for alverdens fisk og havdyr, lige fra de store skildpadder, der glider roligt gennem vandet, til spøjse klovnefisk, der leger i de mange søanemoner, rokker, der ligger og slapper af på bunden, sky englefisk, der kigger nysgerrigt og lidt genert, og utallige andre sjove og specielle skabninger. Nogle af dem kan man opleve med snorkel og maske fra overfladen, men vil man have den fulde oplevelse af den forunderlige verden under vandet, er det første skridt at tage et dykkercertifikat. Og hvor ville det være bedre at gøre end på din rejse til Thailand, blandt nogle af verdens bedste dykkersteder?

Går din rejse til Phuket, Krabi, Koh Lanta, Phi Phi eller nogle af de andre øer i Andamanhavet, kan du dykke på de mange livlige koralrev omkring den berømte Maya Bay. Her finder du både de koraldækkede vægge ved dykkerstederne Bida Nok og Bida Nai, og de lange, sprudlende rev ved Malong Wall og Pileh Lagoon. Lidt længere vestpå ligger det stemningsfulde vrag af den gamle bilfærge King Cruiser, der sank i 1997, samt dykkerstederne Shark Point og Anemone Reef, som er populære blandt de fredelige leopardhajer, der glider roligt over de lilla og røde søanemoner.

Farverige koralrev i Thailand
Thailands farverige koralrev sprudler af liv og oplevelser.

Er du i Khao Lak, er de paradisagtige Similan øer stedet, du bare SKAL dykke. Similan øerne og de omkringliggende koralrev er toppen af kransekagen, når det handler om dykning i Thailand. Her finder du dykkerstederne Koh Bon og Richelieu Rock, der byder på dykning i verdensklasse, med særligt gode chancer for at se de fredelige hvalhajer og enorme djævlerokker. Livet på revene omkring Similan Islands byder selvfølgelig også på alt fra havskildpadder og murene ål til kæmpestore fiskestimer, dramatiske undervandsformationer og bløde og hårde koraller i alle regnbuens farver.

Similan-øerne kan både opleves som dagsture fra Khao Lak på fastlandet, og ombord på en liveaboard dykkerbåd, hvor du bor, spiser og sover på båden over flere dage.

I den modsatte side af landet i den thailandske golf er dykningen særligt centreret omkring øen Koh Tao, der er kendt som Thailands Mekka for dykkere. ALT her drejer sig om dykning, og der er opbygget et helt samfund af dykkere og instruktører fra alle kanter af verden. Fra Koh Tao kan du nemt opleve de lokale rev, der byder på bl.a. skildpadder, rokker og barracudaer, og som er let tilgængelig og rigtig god til kurser og de første mange dyk. Du kan også besøge Chumpon Pinnacle og Sail Rock, der er nogle af dykkercentrenes faste destinationer og de mest populære udflugtsmål for dykkere i Siambugten.

Dykkerstederne i den thailandske golf kan også udforskes fra både Koh Phangan og Koh Samui, og er hjem for et utal af fiskearter og sjove, fabelagtige havdyr. Både den karismatiske ’Nemo’-fisk, de mærkværdige kuglefisk og de farvestrålende englefisk er blandt de faste beboere, ligesom at også havskildpadder og små, fredelige hajarter er at finde her.

Undervands billede af dykker og skildpadde
De grønne havskildpadder er bare nogle af de mange lokale, du kan møde på dit eventyr under overfladen.

Open Water Diver – dit første certifikat

Det første certifikat, du kommer til at tage på din rejse mod at blive en certificeret dykker, er et Open Water Diver dykkercertifikat. Her lærer du alle de grundlæggende teknikker og teorier, der gør, at du kan dykke trygt, sikkert og behageligt.

Samtidig får du et godt kendskab til alt det nye udstyr, man bruger som dykker. Det kan virke som meget, når man ser dykkerne på vej i vandet, men bare rolig: det er faktisk slet ikke så svært at lære, når man først får en snak om det og et kig på det.

Et Open Water dykkerkursus i Thailand forløber typisk over 3 dage, hvor der både er teoriundervisning og 4 rigtige dyk med dykkerbåden ude på koralrevene. Før kursets første dag skal du have læst og gennemgået en instruktionsbog, der giver grundlaget for den teoretiske del. Den kan du tilgå online, både på dansk og engelsk, og den kan derfor med fordel læses hjemme i Danmark før afrejse, så du er helt klar til at springe ud i det, når du lander.

Dykkerkurserne inkluderer selvfølgelig leje af alt det nødvendige udstyr og materialer. Vi anbefaler dog, at du selv finder en rigtig god silikonemaske, der passer lige netop til dit ansigt hos en specialforretning hjemmefra, da det er et meget individuelt stykke udstyr. Sådan en kan fås fra et par hundrede kroner, og det bedste er, at du også kan bruge den til snorkelture og i vandkanten på resten af ferien.

Men lad os nu springe ud i det som det hele drejer sig om: Dit første dykkercertifikat! Sådan her vil et dykkerkursus på en af vores rejser typisk se ud:

På dit dykkerkursus bliver du fortrolig med alt det nye udstyr, så du kan dykke trygt og sikkert.
På dit dykkerkursus bliver du fortrolig med alt det nye udstyr, så du kan dykke trygt og sikkert. Foto: Igorgalli, CC BY-SA 4.0 DEED.

Dag 1: Teori og lavtvandstræning

På første dag af dit dykkerkursus starter du om morgenen med gennemgang af den teori, du har studeret i manualen, med din instruktør. Du får en praktisk gennemgang af alt det udstyr, du kommer til at anvende de kommende dage, prøver det på og finder de helt rigtige størrelser.

Efter en frokostpause skal du for første gang prøve at dykke, så du kan godt glæde dig! Din instruktør tager dig med til et område i vandkanten med lavere vand, eller til hotellets eller dykkercenterets pool, og her prøver du at svømme med din instruktør under overfladen, mens du trækker vejret og oplever vægtløsheden og vandet omkring dig. Du udfører en række praktiske øvelser, der gør dig stærk i de rigtige teknikker og procedurer, så du kan være klar til de rigtige dyk på revene de kommende dage. Sidst på eftermiddagen er du tilbage på dit hotel og kan nu glæde dig til, at det rigtig går løs i morgen.

Dag 1 på dykkerkurset - lavtvandstræning.
På dag 1 skal der trænes i lavt vand, enten i poolen eller i strandkanten. Foto: Yu Diving, CC BY 2.0 DEED.

Dag 2: Dine første dyk i åbent vand

SÃ¥ er det endelig nu! Du skal ned og opleve den fantastiske og farverige verden under overfladen.

Du møder din instruktør om morgenen på dykkercenteret, og sammen gennemgår I dagens aktiviteter og pakker jeres dykkerudstyr. I går ombord på dykkerbåden sammen med alle de andre dykkere, og der er mennesker fra hele verden, så der er nok at snakke om og opleve her. På vej mod dagens dykkersteder gennemgår I endnu engang dagens første dyk og sætter jeres udstyr op sammen.

Ved ankomst til dykkerstedet er det tid til dagens første dyk. Sammen med din instruktør og dine medstuderende glider I ned under overfladen i et roligt og kontrolleret tempo, så du kan vænne dig til alt det nye, du pludselig befinder dig i og oplever.

Din instruktør finder et godt sted nogle meter under overfladen, hvor der er god sandbund, så I kan øve jer på at dykke, stige op og ned, trykudligne og alle de ting, du har læst om i teorimaterialet og trænet i det lave vand dagen før. Er der tid til det, tager I måske også en lille svømmetur i dybden langs bunden og møder en af havets lokale beboere eller to.

Tilbage på båden venter en velfortjent pause med lidt frokost, en kop kaffe og en snak om jeres oplevelser. Og efter godt en time er det tid til at hoppe i baljen igen. På dagens andet dyk vil I bygge videre på de øvelser, I lavede på det første dyk, og du vil straks mærke, hvordan det hele pludselig føles meget mere velkendt. Og hvis hele gruppen er godt undervejs, så tager I en lille svømmetur langs de nærliggende koralrev. Og hvem ved, måske I løber ind i en grøn skildpadde, en nysgerrig barracuda eller et par legesyge klovnefisk, blandt alle de hundredvis af andre farvestrålende fisk og sjove havdyr.

Godt mæt af indtryk og oplevelser lægger I til kaj tilbage på fastlandet lidt ud på eftermiddagen og kan bruge resten af dagen hjemme på hotellet eller i skyggen af en palme, mens du fortæller dine medrejsende om, hvad det der dykning faktisk er for noget.

Livet under vandet i Thailand
På dag 2 er det tid til at hilse på koralrevenes utallige sjove og sære lokale indbyggere. Foto: Frans Daniels, Unsplash.

Dag 3: I dag bliver det HELT rigtigt

I dag skal du ud på de sidste 2 dyk på dit kursus, før du endelig kan kalde dig certificeret dykker. Og så skal du dykke både til 18 meters dybde og ud på de flotte rev sammen med alle de almindelige dykkere.

Dagen starter som den foregående med at du møder din instruktør, der tager dig med ud til 2 nye dykkersteder, der tillader, at I rigtigt kan opleve at dykke nede i det blå vand. De 2 dyk, du kommer til at lave i dag, har meget færre øvelser og minder faktisk mest af alt om de helt almindelige dykkerture, du i fremtiden med dit certifikat i hånden vil kunne tage på, når du er ude at rejse.

I vil i dag fokusere på at udforske de farverige koralrev med søanemoner, havvifter, koraller og utallige formationer af alle størrelser og former. Og selvfølgelig med alt det liv og spraglede havdyr, der gør dykning i Thailand blandt noget af det bedste i verden. Det er næsten som at være hoppet ind i et dykkerprogram på National Geographic.

På dagens sidste dyk skal du også opleve verden lidt længere nede, og sammen med din instruktør bevæger I jer ned til 18 meters dybde, som er dybdekravet for Open Water dykkercertifikatet. Din instruktør er selvfølgelig med dig hele vejen lige ved siden af, så du bare skal koncentrere dig om oplevelsen og tage det hele ind.

Efter dagens andet dyk sætter I kursen tilbage mod dykkercenteret på fastlandet, hvor den endelige teoretiske eksamen venter. Den er selvfølgelig tilpasset det niveau, man er på som helt ny dykker, og efter 3 dage med masser af dyk, undervisning og møder med andre dykkere fra hele verden, er du selvfølgelig helt klar til at bestå prøven.

Og så er der ellers bare tilbage at ønske tillykke med dit allerførste dykkercertifikat. Du er nu klar til mange flere eventyr under overfladen på alle dine fremtidige rejser over hele verden.

Godt gået!

Dykkerkursus på Koh Tao
Tillykke med dit nye dykkercertifikat! Du er nu klar til at gå på eventyr under overfladen i hele verden på dine fremtidige rejser.

NB: Der tages forbehold for ændringer og afvigelser fra ovenstående informationer, der udelukkende er vejledende.

Scroll to Top